torstai 9. marraskuuta 2023

E996. Terveenä pysymisestä, parantuvuudesta ja hoitoalojen tahdista

 Terveenä pysyminen vaatii tietyn verran arkijärkeä ja koulusivistystä. Peruskoulun on tarkoitus opettaa niitä sen verran, että pysyisi aina tai lähes aina terveenä ja parantuisi hyvin ja nooeasti. Terveitä elämäntapoja voi oppia myös radiosta, jos se pyrkii pitämään kuulijat jaksavaisina ja kykeneväisinä työssään, opinnoissa, autolla ajamusessa ym nuoren aikuisen elämässä. 

Ne jotka sairastavat paljon, tekevät usein jotain ihan päätöntä. Esim jostain tropiikista kotoisin olevat elävät keskikropan osalta ihan tadaisesti koko ajan, eivät vaihda tahtia tai virettä sään tai tekemusen mukaab, esim kuin töistä kotiin ja harrastukseen lähtiessä, vuorokaudenajan elämänsä tekemusten ym olisuhteiden mukaan jne, missä voisi olla apuna radiossa soiva musiikki ja lehden tai kirjojen kuvat esim tyypillinen perinteinen aamunäkymä kadulta joka on omalla tavallaan kuehtova ja edelleen osa arkea yhteisössä, yms. Mutta siis jos ihminen sairastaa, niin ykeensä joko hän tai joku hänen sosiaalinen kontaktinsa tai hpitoalojen ihminen, kävelee yli joidenkin terveen järjen ja tavallusen elämänviisauden ohjeiden, esim tunteiden kuuntelemisen, henkilön oman näkemyksen, tai antavat vihamielusen tai yhteensopinattoman suositella jotakin, tai eivät noudata tavallisia ohjeita terveestä viisaasta elämästä.

Yleensä ihmisillä on omia elämäntaitoja, jotka pitävät heidät terveinä, mutta jos he joskus epähuomiossa esim omaksuvat typerän ajattelutavan luullen sitä kunnolliseksi, niin sellaisena hetkenä he todennäköisemmin sairastuvat, eli lääkäreille ym kertyy valtavasti vaikutteita ihmisten tuollaisista virheistä. 

Hoitoalojen hitaudet yms liittyvät usein useaan tekijään eivätkä olisi taroeen, jos olisi vain parantuvuudesta kyse. Esim joillakin on surua, ja se vaatii omantahtistaan lähestymistapaa myös seuralta. Vastaavasti joillakin on vahvoja tunteita, joiden käsittelyssä he eivät ole ollenkaan hyviä, jolloin seuran täytyy pyrkiä toimimaan elämönviisaasti, esim rauhallusen arkijärkusesti ja kullekin elintilaa jättäen. Joskus suuret tunteet ja taitamattomuys eivät ole potilaan piirteitä vaan jonkun henkilökjnnan jäsenen, jolloin sekkn pitää tyynnyttää, jottei ko henkilö aiheuttaisi vahinkoa. Jos on paljon murhetta ja epäonnea ympäristössä, niin ateriat ja pukeutumunen pitäisi huolehtia niin että on kylläinen ja tukeva oli, ei holtitln vaan tyyntynyt. 

Joillekin terveyskeskuskäynti tms on ongeömallinen myös bakteerialtistukden vuoksi, jolloin he ehkä kiirehtisivät pois, ja jos lääketieteen koulutettu näkökulma ei ole heille kovin tuttu, niin he pitävät ohjeet eri perspektiivissä kuin oma tavallinen näkökulma ja niin jos heille huomauttaa heidän lähtiessään jotakkn, niin vastaamusessa on perspektiivinvaihdoksiin liittyvää hitautta. 

Paranevuuden ja siis myös parantamusen kannalta on olennaista osata terveitä elämäbtapoja, koulusivistystä, pitää musiikista, kenties osata rukoilla hyväätekevin tavoin ja elää rakentavasto yhteiskjnnassa ja maailmassa ja saada tukea ympäristöltään. Eli siis hitaus ei siinä lle voimavara, vaikka joissain asioissa vakaus auttaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämän blogin teko loppunut, lisähuomioita

 Tämän blogin tekeminen on loppunut. Hakemistojen jälkeen blogissa parantamisesta.blogspot.com jotain tekstiä. Hakemistoista puuttuvat tieto...